Sunday, August 12, 2012

Xingu (2012)




Caravana Metropolis este un proiect minunat care aduce în România conceptul de cinematograf mobil în aer liber, extrem de popular deja peste hotare. Caravana a trecut deja prin București, Mamaia, Brașov și Timișoara  iar de marți 7 august până mâine 12 august staționează în Piața Unirii din Cluj-Napoca. În continuare va mai face un popas în București și va încheia sezonul la Iași și apoi Craiova. Pentru detalii, programul evenimentelor poate fi urmărit pe site-ul caravanei http://caravana.metropolisfilm.ro/evenimente .

Proiecția de ieri din Piața Unirii, Xingu - În inima Amazonului este un film brazilian din anul 2012, încadrat în genul drama/aventură și câștigător al premiului Panorama Audience Award la Berlinale 2012. 

Filmul este de fapt povestea adevărată  a fraților Villas-Boas, care în anul 1943  se implică în exploatarea Braziliei Centrale ca tineri orășeni aflați în căutarea unei aventuri. Aici ei ajung să găsească o cauză nobilă pentru care merită să lupte toată viața și anume construcția și protejarea Parcului Național Xingu, creat după îndelungi lupte cu birocrația, corupția și setea de îmbogățire care caracterizau politica braziliană în acele vremuri. Parcul există până în zilele noastre protejând 14 triburi de amerindieni din zona râului Xingu.

Filmul prezintă întâlnirea dintre două civilizații complet diferite, întâlnire care provoacă anihilare prin boli și violență dar care, prin implicarea câtorva oameni cu adevărat speciali,  care-și dedică viața luptei cu efectele dezastroase ale progresului, se  transformă și într-un schimb cultural prețios. Prin dezbaterea problemei drepturilor omului și a activismului ecologic povestea rămâne la fel de actuală în zilele noastre precum era și în urmă cu 60 de ani.

Cu siguranță un must see!



No comments:

Post a Comment